top of page
result_img_2023_03_25_00_26_47_edited_edited_edited.jpg

TEMEL HUKUK BÜROSU

Çözüm odaklı şeffaf avukatlık

Ara

Kütükte Mesken Olarak Kaydedilmiş Bağımsız Bölümde İşyeri Açılabilir mi ?

Yazarın fotoğrafı: Av. Emrecan TEMELAv. Emrecan TEMEL

Güncelleme tarihi: 20 Nis 2023

Şehir hayatı beraberinde birlikte yaşam olgusunu da getirmekte. Kentsel nüfustaki artış, kullanılan ortak alanların sayısını artırmakta ve bu durum komşuluk ilişkilerini daha karmaşık bir hale sokmaktadır. Bu ilişkilerden zamanla birçok ihtilaf doğmakta olup, bu ihtilaflardan birisi de mesken olarak kararlaştırılan bir taşınmazın iş yeri olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususudur


KAPI KOMŞUNUZ KENDİSİNE AİT MESKENİNİ LOKANTA YAHUT BAR YAPABİLİR Mİ ?


Bu sorunun cevabı Kat Mülkiyeti Kanununda açıkça yer almaktadır. Kanunun 24. Maddesinde Ana gayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerlerin, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile açılabileceği açıkça belirtilmiştir. İlgili Kanununda avukatlık ofisleri, bazı muayenehaneler ve muhasebe ofisleri için imtiyaz tanınmaktadır.


Kat maliklerinin tamamının muvafakati olmaksızın, mesken niteliğindeki bağımsız bölüme, Kanunda sayılı iş yeri yahut benzeri bir iş yeri açılamayacağı açıktır.


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin 24.06.2014 Tarih ve 2014/3921 Esas 2014/11334 Karar sayılı ilamında da; "634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 24. maddesinin ikinci fıkrasına göre, anataşınmazın kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde somut olayda olduğu gibi işyeri olarak kullanmak ve faaliyet göstermek ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla mümkündür." şeklinde hüküm kurulmuş ve oy birliği hususunun önemi bir kere daha işaret edilmiştir.


KAT MALİKLERİNİN MUVAFAKATİ OLMADAN AÇILAN İŞ YERİ İÇİN NE YAPILABİLİR


Mesken olarak atanmış olan bağımsız bölümde, kat maliklerinden birinin veya birkaçının onayı alınmadan açılan iş yeri hakkında sulh hukuk hakiminin müdahalesi talep edilebilecektir . Sulh Hukuk Mahkemesince meskenin eski haline getirilmesine karar verilebilecektir.


MUVAFAKAT VEREN KAT MALİKİ TAHLİYE TALEP EDEBİLİR Mİ?


Kat Malikleri Kanununda oy birliğinin şart olduğu belirtilmektedir, yani tüm maliklerin onayı olmadan açılan iş yeri hakkında eski hale getirme (tahliye) davası açılabilecektir. Peki muvafakat veren malik, diğer kat maliklerinin muvafakat vermemiş olmasına dayanarak dava açabilecek midir?


Yargıtay bu konuda TMK'nın 2 . Maddesini göz önünde tutarak değerlendirme yapmaktadır. Yargıtay uygulamalarında, muvafakat veren kişinin daha sonra davacı olması bir hakkın kötüye kullanımı olarak kabul edilmiştir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin, 2010/1955Esas 2010/9530 Karar numaralı kararı bu hususa ilişkin olarak" Ancak Yargıtay'ın yerleşik uygulamalarına göre işyeri açılması konusunda muvafakat veren kat maliklerinin dava açması Medeni Kanunun ikinci maddesinde belirtilen hakkın suistimali niteliğinde kabul edilmektedir." demektedir.


Kat Malikleri Kanunundan doğacak ihtilaflarınızda alanında uzman avukatlardan yardım almanızı telkin ederiz.





257 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page