İhtiyati Haciz Nedir
İhtiyati haciz alacaklının menfaatlerini korumayı amaçlayan bir koruyucu tedbirdir. Alacaklı, para alacağına ilişkin olarak yaklaşık ispatı sağlayabilir ise belirlenen teminatı depo etmek kaydı ile borçlunun mal varlığı üzerinde haciz işlemi yapabilecektir. Unutulmamalıdır ki, bu hal geçici bir tedbir halidir. Bu sebeple ihtiyati haczin satış işlemlerine izin vermeyeceği açıktır.
2004 Sayılı İcra İflas Kanunu’nun 257. Maddesi gereği ihtiyati haciz talebinde bulunabilmenin şartları:
Borç, Para Borcu Niteliğinde Olmalıdır.
Borcun Vadesi Gelmiş Olmalıdır.
Alacak Rehinle Temin Edilmemiş Olmalıdır.
Mahkemece Uygun Görülen Oranda Teminat Yatırılmalıdır.
GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME
İhtiyati haciz kararı vermeye yetkili olan mahkeme, ilgili alacağın tahsilinde yetkili olan icra dairelerinin bulunduğu yer mahkemesidir. Derdest olan davalarda ise yetki o davaya bakan mahkemededir. Görevli mahkeme ise alacağın türüne göre belirlenecektir. Görev ve yetki hususunda genel hükümler iyi incelenmelidir.
İCRA İŞLEMLERİNE BAŞLAMAK İÇİN 1 0 GÜNLÜK SÜRE
İhtiyati haciz kararının verilmesinin ardından 10 gün içerisinde icra işlemleri yapılmalıdır. Aksi halde karar hükümsüz kalacaktır.
İHTİYATİ HACİZ KARARINA İTİRAZ
İtiraz, ihtiyati haciz kararını veren mahkemeye yapılabilecektir. Mahkeme, itirazı inceler akabinde kabul veya ret kararı verebilir. Mahkemenin bu kararına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
İtiraz sebepleri İİK'da sınırlı olarak sayılmıştır. İİK madde 265'e göre, itiraz sebepleri, ihtiyati haczin dayandığı sebepler, mahkemenin yetkisi ve teminattır. Fakat uygulamada farklılıklar söz konusudur. Yargıtay'ın bazı kararlarında itirazların geniş kapsamlı olarak değerlendirildiği görülmektedir.
İHTİYATİ HACİZDE 7 GÜNLÜK SÜRE (TAMAMLAYICI MERASİM)
Unutulmamalıdır ki ihtiyati haciz dayanağını kanundan alan bir tedbirdir. Kanun, bu hakkın kötüye kullanılmasını önlemek ve borçlunun ihtiyati haciz baskısı altında zarara uğramasını önlemek adına 7 günlük hak düşürücü süreyi öngörmüştür. Alacaklı, İİK m. 264/2'deki sürelere uymak zorundadır; aksi halde ihtiyati haciz hükümsüz kalır. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2013/17036 E. ve 2013/23361 K. Numaralı kararında "İ.İ.K.nun yukarda belirtilen 264/2-4. maddesi uyarınca, alacaklı tarafça, borçluların itirazlarının tebliğinden itibaren 7 gün içinde itirazın kaldırılması veya iptali talebinde bulunulmadığı için ihtiyati haciz hükümsüz kalmıştır " diyerek 7 günlük sürenin altını çizmiştir.
İHTİYATİ HACİZ KARARINA DAYANARAK YAKALAMA İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?
İhtiyati haciz geçici bir hukuki koruma türüdür. Bu nedenle ihtiyaten haczedilen mallar üzerindeki haciz kesin hacze dönüşmediği sürece, satış istenemeyecektir. Satışı istenemeyecek bir malın erken aşamada yakalanması bizce hukuka aykırıdır. Yargılama süreleri oldukça uzun sürmekte olup bu sürede satışı yapılamayacak olan ürünün bağ altında olması ölçülü olmayacaktır. Fakat uygulamada zaman zaman yakalama kararları verilmekte ve borçlu zor duruma düşmektedir. Bu hallerde memur muamelesinin şikayeti zaruridir.
İhtiyati haciz kararının talep edilmesi, bu kararların icrası yahut ihtiyati haciz kararına itiraz, teknik hususlar barındırmakta olup alanında uzman bir avukattan yardım almanızı telkin ederiz.
Comments