Akdi ilişkide ihtilafa düşen gerçek ve tüzel kişiler, alacaklarını tahsil edebilmek maksadıyla sık sık icra dairelerine başvurmaktadır. İcra takibi neticesinde taraflar sulh olabilmek veya borçluya vade tanımak için veya başkaca bir gerekçe ile takipten vazgeçmek yoluna gidebilmektedir. Peki takipten vazgeçmek, esas alacaktan feragat edildiği anlamına gelecek midir?
Yargıtay bu hususta açıkça belirtmektedir ki, icra takibinden vazgeçilmiş olması, esas haktan vazgeçildiği anlamına gelmeyecektir. Esas haktan vazgeçilmesi için bu yönde açık irade beyanı gerekmektedir. Nitekim bu hususa ilişkin verilmiş olan karar aşağıda sunulmaktadır.
Yargıtay Kararı - 13. HD., E. 2011/80 K. 2011/834 T. 25.01.2011
"Öte yandan mahkemece, “davalı hakkında daha önce başlatılan takipten feragat edilmiş olması” da, davanın reddini gerektiren bir diğer gerekçe olarak gösterilmiş ise de, davacı vekili İcra Müdürlüğünde 7.5.2009 tarihinde, “takibimizden feragat ediyoruz. Senet aslının tarafımıza tevdiini talep ederiz.” Şeklinde beyanda bulunmuş olup, söz konusu bu beyan, hakkın özünden feragat niteliğinde değildir. Esas haktan feragatin açık bir şekilde yapılması gerekli olduğundan, hakkın özünden değil, sadece takipten feragat edildiği anlaşılmaktadır. Takipten feragate rağmen esas hak, hukuki varlığını korumaya devam ettiğinden, alacaklı, alacağının tahsili için dava veya yeniden icra takibi yoluna başvurabilir. (Bakınız. Aynı yönde HGK’nun 1995/12-814 esas, 1995/1010 karar sayılı 22.11.1995 tarihli kararı) Somut olayda da davacı, feragat etmiş olduğu takipten sonra alacağının tahsili için iş bu davayı açmış olup, mahkemece, davada delil olarak dayanılan ve imzası inkar edilmeyen, 18.3.2009 tanzim tarihli adi senette yazılı olan alacak miktarının davalıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir."
Yargıtay yine daha yeni tarihli bir kararında, davacı hakkındaki icra takibinden vazgeçmesi, alacaktan açıkça feragat beyanı bulunmadığı sürece, alacaktan feragat anlamına gelmeyeceğini ve tekrar takip başlatılabileceğini belirtmiştir. (Yargıtay 11. HD., E. 2020/6657 K. 2022/602 T. 25.1.2022)
Tüm bu izahlarımız nazarında, sadece takipten vazgeçilecek olması halinde "esas alacağa ilişkin taleplerimizin baki olmak üzere" şeklinde şerh düşülerek feragat edilmesi durumunda, yeniden takip yapılmasının önünde bir engel olmayacağı açıktır.
İcra Takibinden Vazgeçilmesi Halinde Ödenecek Harç
Harçlar Kanunu'nun 23. maddesi gereği, her ne sebep ve suretle olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır. Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra vazgeçilirse tahsil harcı tam olarak alınır.
İcra takibi açılırken yatırılmış olan peşin harç, Harçlar Kanunu maddesi 29'da belirtildiği üzere icra takibinden feragat halinde ödenecek harçtan mahsup edilecektir.
İcra takibi başlatırken veya vazgeçerken, alanında uzman avukatlardan destek almanız gerektiğini sizlere telkin ederiz.
Ordu 'da avukatlık hizmeti almak için bize ulaşın.
Comentários