6047 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48. Maddesinin gereği olarak Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Yine aynı madde uyarınca, Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılır.
Peki bu teknik cihazlar arızalı olabilir mi ? Bu cihazların gerçeğe aykırı sonuç verdiğini düşünüyorsanız ne yapmalısınız ?
Bilindiği üzere teknik cihaz ölçümü neticesinde yasal sınırı aşan kullanım tespit olunursa sürücü belgesine el konulmaktadır. Yasal sınır , hususi araçlar için 0.50 promil. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 promildir.
Ölçümler esnasında, söz konusu sınırları aşan bir alkol tespiti yapılmış olmasına karşın siz bu tespitin hatalı olduğunu düşünmekte iseniz. Durumu kolluğa bildirmeli ölçüme itiraz etmeli ve en yakın hastaneye sevkinizi sağlayarak kan testi yaptırmalısınız.
KAN TESTİ ve ALKOL ÖLÇÜM CİHAZI NETİCELERİ ÇELİŞİYOR İSE ;
Gittiğiniz hastanede numune vererek etanol ölçümü ile alkol miktarını tespit ettirmeniz mümkündür. Kan tahlilinin neticesi ve kolluğun ölçüm cihazının verileri çelişiyor ise kan testi sonuçlarına itibar edilmesi gerekecektir. Eğer ki kan tahlilleri, yasal sınırın altında bir alkol kullanımına işaret ediyor ise ehliyetinizin iadesi gerekecektir. Fakat burada aşağıda izah edeceğimiz yanılgıya düşmemek gerekmektedir. Hastaneye ulaşmak ve numune vermek için geçirdiğiniz süre boyunca vücudunuzdaki alkol kendiliğinden azalacaktır. Bu sebeple kan testi ve ölçüm cihazı sonuçları arasında olağan bir fark oluşacaktır. Bu oran yargı kararları ile kabul edildiği üzere saatlik 0.15 promildir. Kan testiniz yapılırken numunenin alınma saati ve numunenin kabul saati tutanak altına alınacak olup bu saatlerin doğruluğunu kontrol etmenizde fayda bulunmaktadır. Çünkü hesaplamalar bu saate göre yapılacak olup kan testinizde elde edilen miktara, yolda geçen süre nispetinde promil eklemesi yapılacaktır. Örnek ile anlatmak gerekir ise; saat 00.00'da alkol ölçüm cihazına üfleyen ve 0.55 promil alkollü olduğu tespit olunan kişinin, saat 01.00'da en yakın hastaneye ulaşarak kan tahlili yaptırması neticesinde vücudundaki alkol miktarının 0.40 promil olduğu tespit edilmiş ise, kolluk tespiti anındaki alkol miktarını belirlemek adına her bir saate karşılık olarak 0.15 promil ekleme yapılması gerekecektir. Bu kapsamda kan tahlili ile 0.40 promil alkollü olduğu tespit edilen kişinin 1 saat önce (+0.15) 0.55 promil alkollü olduğu saptanacaktır. Bu durumda cihazın hatalı olmadığı ve sürücü belgesine el koyulması kararının hukuka uygun olduğu kabul edilebilecektir. Aksi bir örnekte ise, yani saatlik 0.15 promil eklenmesi halinde dahi 0.50 promilin altında bir sonuca ulaşılıyorsa ehliyetin alıkonulması işlemi hukuka aykırı kabul edilebilecektir.
Sürücü belgenize el konulması kararına karşı itiraz etmek için 15 gün içerisinde yetkili sulh ceza hakimliğine başvurmanız gerekmektedir. Sulh ceza hakimliğine yapacağınız itirazlarınızda hukuki yardım almanızda fayda görmekteyiz. Yukarıda izah ettiğimiz hususlara ilişkin yapacağınız itirazlarınızda, hukuki yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.
Comments